OPTIMALAN OPORAVAK NAKON INTENZIVNOG TRENINGA: KAKO PREBRODITI UPALE MIŠIĆA UZ TRIPLE7PREMIUM SAVJETE

Upala mišića, često poznata kao DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness-Odloženi bol u mišićima), predstavlja prirodnu reakciju na intenzivan trening. Ovaj fenomen, iako može biti neprijatan, zapravo je znak da su mišići podvrgnuti izazovu i da se prilagođavaju kako bi postali snažniji i izdržljiviji. U nastavku dijelimo sa vama najefikasnije načine za optimalan oporavak nakon jakog treninga i jake upale.

 

  1. LAGANO ISTEZANJE – ZA FLEKSIBILNOST I OPUŠTANJE

 

Istezanje je odličan način za smanjenje krutosti mišića i povećanje opsega pokreta u zglobovima. Ovo može umanjiti osjećaj bola i procirkulisati upaljene mišiće, mada direktno ne utiče na mišićni oporavak. Važno je istaći da prejako istezanje može izazvati dodatnu napetost u mišićima, pa je ključno pridržavati se kontrolisanih pokreta.

 

  1. AKTIVNI OPORAVAK – KORAK KA BRŽEM REGENERISANJU

 

Preporučuje se lagana šetnja, vožnja bicikla ili trening niskog intenziteta kao dio aktivnog oporavka. Pokret stimuliše cirkulaciju, što ubrzava dostavljanje hranljivih materija i kiseonika do mišića, podstičući regeneraciju i smanjenje bola i umora.

 

  1. MASAŽA ILI ROLER – UMIRUJUĆI DODIR ZA SVEUKUPNO DOBROSTANJE

 

Masaža nakon treninga pokazala se izuzetno efikasnom u smanjenju upale mišića. Studije su otkrile da desetominutna masaža do 3 sata nakon treninga može značajno smanjiti upalu mišića takođe jednostavni rekvizit poput rolera može značajno doprineti smanjenju upale u mišićima. Pravilnim pritiskanjem bolnih mesta, poboljšava se cirkulacija i opuštaju bolni mišići.

 

  1. HLADNE TERAPIJE – KRATKOROČNO NEPRIJATNE ALI SA NEBROJENIM BENEFITIMA

Hladan tuš je najičešći način hladne terapije i dostupan je u svakoj teretani što omogućava brzo reagovanje na upalu sa treninga i ‘ahhhh’ efekat. Pored hladnog tuša popularna je Ledena kupka a nešto naprednija varijanta je Kriokomora koja radi na bazi tečnog azota i koja dostiže do  nevjerovantnih -200C. Dodatan način hladne terapije, iako nisu kontrolisani uslovi, su rijeke, jezera, more.. Hladne terapije smanjuju bol u mišićima, umanjuju upalu, ubrzavaju vrijeme oporavka, pružaju osvežavajući osećaj.

 

  1. SPAVANJE – NEOPHODNO ZA ODRŽAVANJE RAVNOTEŽE

 

Spavanje igra ključnu ulogu u procesu oporavka nakon vježbanja. Tokom sna, telo ima priliku da obnovi oštećene djelove, eliminiše toksine i osvježi mozak. Postarajte se da dobijete dovoljno kvalitetnog sna za optimalan oporavak. P.S. dodajte magnezijum u svoju rutinu pred spavanje.

 

  1. HIDRATACIJA – OSVJEŽITE SE IZNUTRA

 

Redovna hidratacija: voda, čajevi ili prirodni sokovi igraju bitnu ulogu u eliminisanju toksina iz organizma. Dobra hidratacija ubrzava proces oporavka i smanjuje osjećaj bola.

 

  1. UNOS PROTEINA – GRADIVNI BLOKOVI MIŠIĆA

 

Proteini su esencijalni nutrijent za izgradnju i održavanje mišićne mase. Pravilan unos proteina igra ključnu ulogu u procesima mišićnog oporavka i regeneracije. Razmislite o uključivanju proteina u ishranu kako biste podržali zdrav rast mišića.

 

Kao zaključak, pravilan oporavak nakon intenzivnog treninga krucijalan je za postizanje dugoročnih fitness ciljeva. Uz primjenu ovih savjeta, možete ublažiti upalu mišića i osigurati da svaki trening doprinosi vašem cjelokupnom dobrostanju.

 

Sportski pozdrav,

 

Triple7premium

Nazad na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.